Botkyrkas klimatsatsning långt ifrån lagom

Det här är resultatet av en reportageövning under journalistutbildningen på Poppius. Jag blev lockad ut till Tumba av ett pressmeddelande om en spännande miljösatsning och ett kungligt besök.

Botkyrka kommun vill att fler invånare ska leva klimatsmart. Inför Earth Hour 26 mars satsade de på en utställning i Tumba Centrum med handfasta tips, som att äta mer vegetariskt och köpa kläder second hand. Den 15 mars invigdes utställningen med Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel som dragplåster.

Fem i tre, femtiofem minuter efter utsatt tid, kommer kronprinsessan Victoria och prins Daniel för att möta folket i Tumba Centrum och närvara vid invigningen av Botkyrka kommuns klimattorg. Då har redan en äldre dam svimmat och burits ut på bår och en annan uppmanat alla att gå hem i protest mot att prinsessan inte passar tiden.

Men kronprinsessan tar god tid på sig och stannar och hälsar på såväl barn som pensionärer, med säpovakterna runt sig som en bisvärm. Kvinnan som tidigare ville gå hem utbrister glatt ”Hej, Victoria!” och lågstadiebarnen, som redan tänjt ut de blågula avspärrningsbanden till bristningsgränsen, filmar intensivt med sina mobiler.

Kronprinsessparet är för dagen på turné i Botkyrka för att möta företagare och besöka kommunala verksamheter i en kommun som marknadsför sig som ”långt ifrån lagom”.

Satsningen på klimattorget i Tumba pågår fram till Earth Hour den 26 mars. Då uppmanas världens befolkning uppmanas att släcka lamporna i en timme, men kommunen vill inspirera invånarna att leva klimatsmart hela året.

Rebecka Hagman anställdes 2010 som klimatsamordnare i kommunen. Hon berättar att Botkyrka kommun antog ett av Sveriges mest ambitiösa klimatmål år 2009 – att bli helt fossilbränslefri till 2030. Kommunens verksamheter ska bli det redan 2015.

– Våra politiker har insett att det är på lokalnivå vi har chans att påverka när de stora toppmötena inte leder till några lyckade klimatavtal, säger Rebecka Hagman.

Klimatmålet var en blocköverskridande överenskommelse mellan den rödgröna majoriteten och övriga partier i en kommun som redan lyckats halvera sina koldioxidutsläpp, under åren 1990 till 2007.

Ett av Rebecka Hagmans första uppdrag var att samla förvaltningsledningarna i kommunen till workshoppar. Där fick varje verksamhet hjälp att identifiera vad de kunde göra för att minska klimatpåverkan.

Ett annat projekt som startades var ”klimatsmarta familjer” under hösten 2010.

– Fem familjer i kommunen möttes en gång i månaden. De fick träffa föreläsare och utmana sig själva på områden som klimatsmart resande, mat, konsumtion och boende. Flera av dem bloggade om sina erfarenheter, berättar Rebecka Hagman.

Under projektet fick två av deltagarna idén till en bytesbod. Där ska folk kunna lämna in möbler och prylar som de tänkt slänga i grovsoporna, så att andra kan få nytta av dem i stället.

– Nu har de fått en lokal av Botkyrkabyggen i Alby så att de kan komma igång. Bytesboden ger en vinst i form av återvinning, men också att många familjer i området har det knapert och nu kommer att kunna byta till sig möbler som de behöver.

Kommunens utställning i Tumba centrum består av ett antal skärmar där invånarna får tips på hur de kan bli mer klimatsmarta. Här lyfts också Malmsjöskolan fram som kommunens flaggskepp. Skolan har nyligen renoverats och fått en lång rad miljömedvetna lösningar som bergvärme, fjärrvärme, solpaneler och dagvattenuppsamling. Skolan har också arbetat med att få eleverna att slänga mindre mat.

Mitt emellan skärmarna står Tanja Hiltunen vid ett bord och langar fram vegetarisk couscoussallad och små ekologiska brödbitar med hemgjord färskoströra på små papptallrikar. Hon och hennes dotter deltog i klimatsmarta familjer-projektet och Tanja är en av initiativtagarna till bytesboden i Alby. Enligt Tanja har hennes livsstil förändrats efter att hon deltagit i projektet.

– Framför allt på matlagningssidan. Nu är jag en inbiten klimatsmart matlagare. Det behöver inte betyda att man utesluter allt kött, men man kan halvera mängden och dryga ut med bönor, linser eller rivna morötter. Det är inte svårt att börja vara klimatsmart, säger hon.

Flera besökare som tittat på kronprinsessparet kommer förbi utställningen och smakar på maten. Många ber om receptet på färskoströran och Tanja delar med sig medan hon skär upp mer bröd och blandar sallad.

Arne Söderbom, 75 år, är en av de som stannar och tar en tallrik sallad. Han tycker att han lever miljömedvetet.
– Eftersom vi bor i villa försöker vi bland annat spara energi, säger han.

Arne Söderbom är också vice ordförande i Naturskyddsföreningen Botkyrka-Salem. Han är kritisk till att samma kommun som satsar hårt på klimatet har upphävt strandskyddet vid sjön Aspen.

– Kommunen har långt framskridna planer på en upplevelsepark i Hågelby, ett naturskyddsområde med 3000-åriga anor med både fornlämningar och gamla ekar, berättar han.

Den så kallade Familjeparken är en investering i halvmiljardklassen som skulle kräva stora ingrepp i landskapet.

– Dessutom är en ridskola i farozonen. Det är typiskt att flickidrotten hotas, medan kommunen satsar på hockeyhallar för pojkarna, menar Arne Söderbom.

Kronprinsessparet drog storpublik till invigningen av klimattorget i Tumba Centrum

Kommunens klimatsamordnare Rebecka Hagman

Lämna en kommentar